Društvene mreže

Kako prepoznati prijetnje?

Društvene mreže posebno su opasan izvor prijetnji jer vjerujemo porukama dobivenim od prijatelja.

Primjeri napada
1. PRIJETNJA

Žrtvi na Facebook pristiže poruka od prijatelja u kojoj se nalazi poveznica i popratni tekst koji navodi žrtvu da postane znatiželjna.

2. POSLJEDICA

Ako žrtva klikne na poveznicu, bit će preusmjerena na stranicu koja ju obavještava da prvo mora preuzeti i instalirati neki dodatak (npr. Adobe Flash) za preglednik kako bi pogledala video.

Video ne postoji, ali dodatak koji je žrtva preuzela je u stvari zlonamjerni softver koji će napasti žrtvu i preuzeti njen korisnički račun.

Sad napadač može koristiti i žrtvin korisnički račun za daljnju distribuciju poveznice na zlonamjernu stranicu i napasti žrtvine prijatelje koji ponove istu pogrešku.

3. ZAŠTITA

Kako ne bismo postali žrtva ovakvih napada, ne smijemo otvarati sumnjive poveznice, pogotovo ako je popratni tekst na engleskom jeziku.

Nipošto ne bismo smjeli otvarati poveznice koje su nam poslale nepoznate osobe niti im otkrivati svoje osjetljive podatke! Čak i u slučaju kad nas tako nešto zatraži prijatelj kojem vjerujemo, korisno je dodatno provjeriti je li on to stvarno poslao.

Nikad ne smijemo preuzimati softver sa sumnjivih stranica.

Antivirusni programi poput Windows Defendera obavijestit će nas ako se na naše računalo pokušava preuzeti ili instalirati zlonamjerni softver.