Informacije

Pitanja o ransomwareima i odgovori na njih.

Što je ransomware?

Ransomware je vrsta trojanaca/zlonamjernog programa koji šifrira podatke korisnika te zahtjeva uplatu otkupnine u slučaju da korisnik želi ponovni pristup svojim podacima. Ostali nazivi za ransomware su ucjenjivački trojanci, ransom trojanci, trojanci ili kripto enkripcijski trojanci.

Kako se mogu zaraziti s ransomwareom?

Ransomware se širi na isti način kao i ostali zlonamjerni programi. Najčešći način zaraze je otvaranjem zlonamjernih privitaka elektroničke pošte ili putem zaraženih web servera ili ranjivosti na normalnim web stranicama. Ostali načini za zarazu su putem vanjskih tvrdih diskova ili USB prijenosne memorije te pomoću manipuliranih dodataka, proširenja za preglednike i aplikacija.

Koji operacijski sustavi su pogođeni ransomwareom?

Ransomwarei napadaju sve vrste operacijskih sustava. U posljednje vrijeme vidljiv je porast napada na pametne telefone. Postoje ransomwarei i za macOS, Linux pa čak i za iOS. Postoje i verzije ransomwarea koji napadaju sustave neovisno o instaliranom operacijskom sustavu.

Da li je moguće dešifriranje podataka zaraženih ransomwareom?

Starije verzije ransomwarea su dešifrirane od strane sigurnosnih stručnjaka. Obično se radi o vremenskom razmaku od nekoliko mjeseci između otkrivanja određene verzije ransomwarea i načina za njegovo dešifriranje. Novije verzije ransomwarea koriste enkripcijske algoritme za koje se smatra da nije moguće dešifriranje bez adekvatnog ključa koji posjeduje samo programer ransomwarea.

Trebam li platiti otkupninu?

Ne, plaćanjem otkupnine potičete cyber kriminalce.

Što učiniti ako sam žrtva ransomwarea?

Ostanite mirni i provjerite da li ste zaraženi s verzijom ransomwarea za koju postoji softver za dešifriranje. Ukoliko ne postoji napravite sigurnosnu kopiju šifriranih datoteka prije ponovne instalacije sustava. Postoji mogućnost da se u skoroj budućnosti otkrije algoritam za dešifriranje za ransomware kojim ste zaraženi.

Trebam li prijaviti pokušaj iznude?

Da, jer ste bili žrtva zločina.

Kako se mogu zaštiti od ransomwarea?

Upute o tome kako se zaštititi od ransomwarea se nalaze na ovom mjestu.